Vreemde vogel

“Je gedraagt je niet zoals andere kinderen”, zegt Minke tegen mij als ik een tiener van 15 ben. De toon waarop maakt me duidelijk dat ik in haar ogen niet goed genoeg ben. Het roept vragen bij mij op die ik voor mezelf houd: “hoe gedraag ik me ‘niet’, hoe gedragen anderen zich wel?” En vooral: waar vind ik die andere (betere…?) versie van mezelf? Mijn zwerftocht van jaren brengt me niet dichter bij het antwoord.  


Wanneer ik een cursus intuïtief tekenen volg verschijnt op het lege vel papier langzamerhand een vogel. Een vreemde vogel. Ik herken mezelf erin en wordt allemachtig blij… ik ben een vreemde vogel!! Precies wie ik ben. Ik realiseer me dat deze vreemde vogel de allerbeste versie van mezelf is, een betere versie bestaat niet. 

Het maakt me tegelijk duidelijk dat ik er niet over ga of anderen me goed genoeg vinden en dat het zinloos is te proberen aan hun verwachtingen te voldoen. Ik ga er wel over of ik mezelf goed genoeg vind. Als Minke nu zou zeggen dat ik me niet gedraag als andere mensen dan weet ik eindelijk mijn antwoord: “dat klopt, ik gedraag me als mijzelf”. 


Herken je het om bij tijden op zoek te zijn naar een versie van jezelf omdat (je denkt dat) een ander dat van je wil? Niet zo gek; in onze omgeving worden we continu beïnvloed door verwachtingen, regels en wetten. Bijna iedereen heeft een mening over hoe jij je zou moeten gedragen. 

In hoeverre kom je tegemoet aan het idee van anderen over wat het beste voor jou is in plaats van hier zelf achter te komen? En doe je daarmee (onbedoeld?) afstand van de vrijheid om je leven zelf te creëren? 


De vrijheid om het bestaan vorm te geven op basis van het eigen verlangen is het grondrecht van ons hele bestaan. Het is echt mogelijk op koers te blijven tussen waar je bent en waar je heen wilt, als je je eigen verlangen als kompas neemt en je niet door externe invloeden laat leiden. Het is de basis van gelijkwaardige verbinding met anderen, zowel privé als in samenwerking op het werk. 


Op het lopen van mijn Vreemde-Vogel-pad ervaar ik zoveel momentjes van geluk! Het maakt me naast een vreemde vogel, ook nog ‘s een geluksvogel! 

Als je ‘t mij vraagt dan is de aarde het paradijs van Vreemde Vogels.