Gevloerd door ..… venijn in ‘t snuitje

 ‘Je hebt Lyme’  zegt mijn huisarts, zomer 2017
Alles wat ik verwacht had, maar dit niet. Ik????  Die nog nooit een teek op mijn lijf heb gezien?? Lyme????
In mij voel ik ongeloof. En weerstand. Tegen het verlies van mobiliteit en de beperking.

Als ik de weerstand in de ogen kijk neem ik duizend protesterende stemmen waar die in koor klinken: NEEEE!! Mijn lenige en soepele lijf valt ten prooi aan gewrichtsontstekingen waardoor ik niet meer kan hardlopen, fietsen, wandelen. En minder energie beschikbaar heb.
Tot in de spreekkamer van mijn huisarts beweer ik bij hoog en bij laag dat ‘teken niet van mij houden’. Als ik eerlijk ben….  ik heb altijd ontkend dat Lyme mij zou kunnen overkomen.

Ik heb Lyme, maar ik ben niet mijn Lyme.  Ik stoei met de kunst van het leiden en het volgen, leer om de ziekte te volgen en ontdek gaandeweg het grillige en onvoorspelbare karakter. Mijn vorige blog ging over niet weten. En nu weet ík het soms even niet.

Ik heb óók geluk; op een paar weken na heb ik, zij het met kortere werkdagen, door kunnen werken. Ik ben leidend in het benutten van de ruimte die ik wel heb door goed voor mezelf te zorgen; ik voel mijn grenzen, geef ze aan en bewaak ze. Als ik dat doe ben ik alert en aanwezig. Ik heb geen energie te verspillen en houd het kernachtig: babbel er bij mij niet om heen. Da’s de kracht die ik meeneem in mijn werk.

Een leven zonder Lyme begint bij jezelf. Ik ben me de impact van Lyme gaan realiseren. Uiteraard op persoonlijk vlak, maar ook op nationaal en mondiaal niveau. Omdat steeds meer teken drager zijn van de beruchte bacteriën kan de ziekte in de toekomst epidemische vormen aannemen. We kunnen alleen samen deze ziekte te lijf. Dat begint bij jezelf. Het allerbeste advies is dan ook om jezelf goed op teken te bekijken als je buiten bent geweest. Óók als je heel zeker weet dat teken niet van je houden.

Zelfs Lyme brengt mooie dingen met zich mee. Ik mag ongelimiteerd de elektrische fiets van mijn buurvrouw lenen waar ik dankbaar gebruik van maak. Dank je buuv!!!!